Logo EFS

Szanowni Państwo,
Rozpoczęła się rekrutacja do nowych projektów, w ramach których oferujemy bezpłatne usługi m.in.:
psychologa, doradcy zawodowego, prawnika,
a także szkolenia zawodowe wraz ze stypendium szkoleniowym,
staże zawodowe oraz pomoc w znalezieniu zatrudnienia.

Do pobrania formularz rejestracyjny do projektów

format .docx

format .pdf

1 procent
zobacz >>>





Klasyfikacja zawodów

Zobacz także szczegółowy opis ponad 300 zawodów.

Klasyfikacja zawodów - układ strukturalny
Szukanie po nazwie lub fragmencie: 
Wybierz literę


Kod zawodu: 612105
Nazwa zawodu: Hodowca zwierząt futerkowych
Synteza zawodu: Planuje, organizuje i wykonuje prace związane z chowem i hodowlą zwierząt futerkowych, takich jak: lisy, norki, nutrie, szynszyle, fretki, tchórzofretki, jenoty, króliki, a także prowadzi zbyt skór oraz mięsa.
Zadania zawodowe: - analizowanie i ocenianie możliwości prowadzenia racjonalnej hodowli i chowu towarowego zwierząt futerkowych, dobieranie odpowiedniego gatunku, rasy i typu użytkowego zwierząt do posiadanych lub planowanych warunków, wybór osobników do hodowli i chowu produkcyjnego, określanie wielkości stada oraz cyklów produkcji towarowej;
- gromadzenie pasz, przechowywanie w chłodniach, konserwowanie, porcjowanie, uzdatnianie, wzbogacanie, normowanie i zadawanie;
- chwytanie, poskramianie i unieruchamianie zwierząt na potrzeby hodowlane, selekcyjne, higieniczne, weterynaryjne oraz znakowanie i przemieszczanie osobników;
- kojarzenie hodowlane i użytkowe, prowadzenie rozpłodu i wychowu młodych zwierząt;
- rozróżnianie podstawowych objawów chorobowych, schorzeń, zagrożeń środowiskowych i kanibalizmu;
- dobór właściwych środków profilaktycznych, dezynfekcyjnych oraz ich właściwe oznakowanie, przechowywanie i stosowanie;
- odkażanie pomieszczeń dla zwierząt, czyszczenie i konserwowanie urządzeń: klatek, karmników, poideł, kotników, wybiegów itp.;
- utrzymywanie higieny i czystości w kuchni, magazynach, paszarniach, chłodniach i przechowalniach;
- dokonywanie selekcji, uboju, skórowania, mizdrowania skór oraz przygotowanie do przechowywania i transportu;
- prowadzenie marketingu, promocji produkcji i sprzedaży (skór oraz mięsa);
- przestrzeganie przepisów sanitarnych w celu uniknięcia chorób odzwierzęcych;
- prowadzenie wymaganej dokumentacji hodowlanej i ekonomicznej;
- korzystanie z pomocy fachowców z branży, związków hodowlanych, z osiągnięć nauki, wprowadzanie nowych technologii produkcji.



Laboratorium ECDL


Polskie Towarzystwo Informatyczne

Agencja Zatrudnienia Fundacji Fuga Mundi

Nasza działalność została nagrodzona DYPLOMAMI

Dobre Praktyki
EFS 2008

Dobre Praktyki
PFRON 2006

Polityka prywatności | Mapa serwisu

© 2008 Fundacja Fuga Mundi, wszelkie prawa zastrzeżone

Data ostatniej modyfikacji: 24.11.2020r.
Stronę odwiedzono 19966664, aktualnie przegląda ją 7 osób.
FFM Projekt współfinansowany ze środków
Państwowego Funduszu Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych
PFRON