Szanowni Państwo,

Rozpoczęła się rekrutacja do nowych projektów, w ramach których oferujemy bezpłatne usługi m.in.:
psychologa, doradcy zawodowego, prawnika,
a także szkolenia zawodowe wraz ze stypendium szkoleniowym,
staże zawodowe oraz pomoc w znalezieniu zatrudnienia.

Serdecznie zapraszamy !

Jednocześnienie ze względu na Państwa bezpieczeństwo oraz pracowników,
Agencja Zatrudnienia Fundacji Fuga Mundi świadczy usługi

w godzinach od 7:30 do 15:30 w formie zdalnej.
Jesteśmy do Państwa dyspozycji pod nr tel.:


81 534-82-90


534-032-029


533-485-990

oraz pod adresami email:

praca@ffm.pl

Agencja Zatrudnienia Fundacji Fuga Mundi

Do pobrania formularz rejestracyjny do projektów

format .docx

format .pdf

1 procent
zobacz >>>





Klasyfikacja zawodów

Zobacz także szczegółowy opis ponad 300 zawodów.

Klasyfikacja zawodów - układ strukturalny
Szukanie po nazwie lub fragmencie: 
Wybierz literę


Kod zawodu: 741101
Nazwa zawodu: Garmażer
Synteza zawodu: Produkuje wyroby garmażeryjne i potrawy kulinarne z: mięsa i podrobów, drobiu, dzikiego ptactwa i dziczyzny, ryb, przetworów mlecznych, mąk i kasz, jaj - z uwzględnieniem procesów technologicznych, asortymentu potraw, higieny produkcji i przy zastosowaniu odpowiednich maszyn i urządzeń, narzędzi oraz drobnego sprzętu.
Zadania zawodowe: - ocenianie (organoleptycznie) jakości i przydatności produkcyjnej surowców, dodatków i przypraw oraz materiałów pomocniczych stosowanych w produkcji garmażeryjnej;
- pobieranie surowców, dodatków, przypraw i materiałów pomocniczych na określony program produkcji;
- posługiwanie się normami, recepturami i instrukcjami technologicznymi;
- wstępne przygotowanie surowców do wytworzenia ustalonego asortymentu wyrobów (rozbiór mięsa, dziczyzny, drobiu, królików, obróbka ryb, obróbka warzyw, rozmrażanie surowców);
- wykonywanie operacji technologicznych związanych z mechaniczną obróbką surowców, tj: krojenie, mielenie, mieszanie i formowanie mięsa zwierząt rzeźnych, dziczyzny, drobiu, królików oraz podrobów; filetowanie, porcjowanie, mielenie oraz formowanie oczyszczonych ryb; rozdrabnianie czyszczonych warzyw i owoców; zarabianie i wyrabianie ciast; ubijanie mas, farszów i nadzień, formowanie półproduktów lub łączenie przygotowywanych surowców, dodatków i przypraw do dalszej obróbki termicznej lub zamrażania, pakowanie półproduktów do sprzedaży detalicznej;
- prowadzenie obróbki termicznej przygotowanych surowców i półproduktów, tj.: blanszowanie, parzenie, gotowanie w wodzie i parze, smażenie, duszenie, piecze- nie, opiekanie, wytapianie;
- przeprowadzanie operacji utrwalania: solenia, peklowania, marynowania, wędzenia, chłodzenia i zamrażania;
- wykańczanie wyrobów garmażeryjnych i potraw kulinarnych i przygotowywanie do sprzedaży (dekorowanie, układanie, porcjowanie, ważenie, pakowanie);
- przechowywanie i przygotowywanie do ekspedycji wyrobów gotowych z zachowaniem zasad i warunków mających wpływ na ich jakość (temperatura, wilgotność, czas);
- obsługiwanie oraz bieżące regulowanie i konserwowanie maszyn i urządzeń stosowanych w przetwórstwie garmażeryjnym, takich jak np.: płuczko-obieraczki do warzyw i ziemniaków, łuszczarki do ryb, wilki, kutry, krajalnice, młynki koloidalne, krajalnice do podrobów, młynki do przypraw, maszyny uniwersalne, mieszałki do mięsa, dzieże do ciasta, zagniatarki do ciast, urządzenia dozująco-formujące, kotły, patelnie, piekarniki, piece, podgrzewacze, sterylizatory, komory parzelniczo-wędzarnicze, szafy chłodnicze;
- posługiwanie się przyrządami mierniczymi (termometry, manometry, areometry, wagi itp.);
- organizowanie stanowiska pracy z uwzględnieniem utrzymania na bieżąco porządku i czystości - mycie i czyszczenie części maszyn bezpośrednio stykających się z surowcami, półproduktami i wyrobami garmażeryjnymi oraz drobnego sprzętu i narzędzi;
- sporządzanie obowiązującej dokumentacji produkcyjnej, rozliczanie produkcji.



Laboratorium ECDL


Polskie Towarzystwo Informatyczne

Agencja Zatrudnienia Fundacji Fuga Mundi

Nasza działalność została nagrodzona DYPLOMAMI

Dobre Praktyki
EFS 2008

Dobre Praktyki
PFRON 2006

Polityka prywatności | Mapa serwisu

© 2008 Fundacja Fuga Mundi, wszelkie prawa zastrzeżone

Data ostatniej modyfikacji: 02.06.2020r.
Stronę odwiedzono 19322130, aktualnie przegląda ją 9 osób.
FFM Projekt współfinansowany ze środków
Państwowego Funduszu Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych
PFRON