Logo EFS

Szanowni Państwo,
Rozpoczęła się rekrutacja do nowych projektów, w ramach których oferujemy bezpłatne usługi m.in.:
psychologa, doradcy zawodowego, prawnika,
a także szkolenia zawodowe wraz ze stypendium szkoleniowym,
staże zawodowe oraz pomoc w znalezieniu zatrudnienia.

Do pobrania formularz rejestracyjny do projektów

format .docx

format .pdf

1 procent
zobacz >>>





Klasyfikacja zawodów

Zobacz także szczegółowy opis ponad 300 zawodów.

Klasyfikacja zawodów - układ strukturalny
Szukanie po nazwie lub fragmencie: 
Wybierz literę


Kod zawodu: 321303
Nazwa zawodu: Technik technologii żywności – produkcja koncentratów spożywczych
Synteza zawodu: Kieruje i nadzoruje poqierzony mu odcinek produkcji poszczególnych asortymentów koncentratów spożywczych, takich jak: koncentraty obiadowe, koncentraty drugich dań, przyprawy do zup i sosów, makarony, odżywki, koncentraty do seró, przyprawy i dodatki do ciast, koncentraty ciast, kawy, kakao, wanilii, hydrolizaty białkowe; dokunej rozliczeń produkcyjnych oraz uczstniczy we wdrażaniu i opracowywaniu nowych technologii.
Zadania zawodowe: - organizowanie produkcji i stanowisk pracy oraz instruowanie zatrudnionych w zakresie obsługi maszyn i urządzeń, przestrzegania normatywów technologicznych i higieny pracy;
- nadzorowanie prawidłowości przebiegu procesu technologicznego (wstępnej obróbki surowca, prażenia, suszenia, zagęszczania, mielenia, przesiewania, mieszania, dozowania, pakowania w opakowania jednostkowe i zbiorcze, przy uwzględnieniu cechy higroskopijności występującej w gotowych wyrobach);
- nadzorowanie właściwej eksploatacji linii produkcyjnych oraz poszczególnych maszyn, a w razie awarii samodzielne podejmowanie decyzji lub zgłaszanie awarii przełożonym;
- kontrolowanie przestrzegania parametrów technologicznych w poszczególnych fazach produkcji;
- rozliczanie ilości zużytych surowców, opakowan i materiałów pomocniczych;
- współuczestniczenie przy opracowywaniu instrukcji technologicznych oraz normatywów zużycia surowców i materiałów pomocniczych;
- udział w badaniach związanych z opracowywaniem npwych asortymentów i technologii;
- nadzór nad pracownikami w zakresie przestrzegania higieny i przepisów bhp oraz ppoż. (wiekszość półfabrykatów i produktów ma konsystencję pylistą).
Dodatkowe zadania zawodowe: - wykonywanie badań analitycznych surowców, półfabrykatów i produktów gotowych oraz innych analiz specjalistycznych z wykorzystaniem sprzętu i aparatury laboratoryjnej.



Laboratorium ECDL


Polskie Towarzystwo Informatyczne

Agencja Zatrudnienia Fundacji Fuga Mundi

Nasza działalność została nagrodzona DYPLOMAMI

Dobre Praktyki
EFS 2008

Dobre Praktyki
PFRON 2006

Polityka prywatności | Mapa serwisu

© 2008 Fundacja Fuga Mundi, wszelkie prawa zastrzeżone

Data ostatniej modyfikacji: 24.11.2020r.
Stronę odwiedzono 19995599, aktualnie przegląda ją 9 osób.
FFM Projekt współfinansowany ze środków
Państwowego Funduszu Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych
PFRON