Logo EFS

Szanowni Państwo,
Rozpoczęła się rekrutacja do nowych projektów, w ramach których oferujemy bezpłatne usługi m.in.:
psychologa, doradcy zawodowego, prawnika,
a także szkolenia zawodowe wraz ze stypendium szkoleniowym,
staże zawodowe oraz pomoc w znalezieniu zatrudnienia.

Do pobrania formularz rejestracyjny do projektów

format .docx

format .pdf

1 procent
zobacz >>>





Klasyfikacja zawodów

Zobacz także szczegółowy opis ponad 300 zawodów.

Klasyfikacja zawodów - układ strukturalny
Szukanie po nazwie lub fragmencie: 
Wybierz literę


Kod zawodu: 321301
Nazwa zawodu: Technik technologii żywności – cukrownictwo
Synteza zawodu: Organizuje i kieruje procesami przerobu buraków – głównie w okresie kamoanii cukrowniczej - w celu uzyskania maksymalnej wydajności cukru o odpowiedniej jakości przy osiągnięciu jak najlepszych efektów techniczno-ekonomicznych; w okresie międzykampaniami cukrownicyzmi organizuje i prowadzi remont aparatury technologicznej oraz urządzeń produkcyjnych na powierzonym odcinku pracy w cukrowni.
Zadania zawodowe: - opracowywanie odcinkowych planów remontowych, robót zleconych oraz zamierzeń organizacyjno-technicznych;
- organizowanie i prowadzenie remontu aparatury technologicznej oraz urządzeń produkcyjnej na powierzonym odcinku pracy w cukrowni;
- nadzorowanie i rozliczanie prac zleconych firmom zewnetrznym;
- terminowe przygotowywanie dokumentacji do składania zamówień na meateriały remontowe;
- prowadzenie dokumentacji remontowej zgodnie z obowiązującymi instrukcjami o remontach planowo-zapobiegawczych;
- prowadzenie prac z zakresu postepu technicznego oraz zamierzeń organizacyjno- technicznych;
- czuwanie nad prawidłowością i oszczędną gospodarką materiałami do remontu i produkcji;
- organizowanie pracy w brygadach remontowych oraz w trakcie kampanii na swojej zmianie produkcyjnej przez właściwą obsadę personalną i wyposażenie stanowisk pracy i zapewnienie właściwego przeszkolenia pracowników;
- organizowanie i kierowanie przebiegiem procesu technologicznego, opartego na ustalonych parametrach technologicznych;
- dbałość o wykorzystanie mocy produkcyjnych zakłaadu, o utrzymanie ciągłości i rytminki przerobu i unikanie nadmiernych sterat produkcyjnych;
- zapobieganie i usuwanie trudności technologicznych;
- organizowanie i nadzorowanie usuwania awarii urządzeń technologicznych;
- dbałość o wysoką i prawidłową jakość produkcji cukru oraz wyrobów gotowych;
- zapewnienie prawidłowej ewidencji wyprodukowanego cukru według ilości i asortymentu oddawanego do magazynu;
- prowadzenie właściwej i oszczędnej gospodarki cieplnej dla celów technologicznych;
- prowadzenie racjonalnej i oszczędnej gospodarki wodnościekowej;
- organizowanie i prowadzenie pracy zgodnie z zasadami oraz przepisami bhp i ppoż;
- nadzór nad pełnym wykorzystaniem czasu pracy i przestrzeganiem dyscypliny pracy;
- współprace z instytutami i placówkami naukowo-badawczymi oraz biurami projektowymi w zakresie prowadzonych prac w cukrowni.
Dodatkowe zadania zawodowe: - uczestnictwo w pracach naukowo-badawczych, aplikacyjnych, wdrożeniowych, konstrukcyjnych, rozwojowych w zakresie cukrownictwa;
- prowadzenie prac projektowych – związanych z budową, rozbudową i modernizacją zakąłdów przemysłu cukrowniczego.



Laboratorium ECDL


Polskie Towarzystwo Informatyczne

Agencja Zatrudnienia Fundacji Fuga Mundi

Nasza działalność została nagrodzona DYPLOMAMI

Dobre Praktyki
EFS 2008

Dobre Praktyki
PFRON 2006

Polityka prywatności | Mapa serwisu

© 2008 Fundacja Fuga Mundi, wszelkie prawa zastrzeżone

Data ostatniej modyfikacji: 24.11.2020r.
Stronę odwiedzono 19970617, aktualnie przegląda ją 5 osób.
FFM Projekt współfinansowany ze środków
Państwowego Funduszu Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych
PFRON