Logo EFS

Szanowni Państwo,
Rozpoczęła się rekrutacja do nowych projektów, w ramach których oferujemy bezpłatne usługi m.in.:
psychologa, doradcy zawodowego, prawnika,
a także szkolenia zawodowe wraz ze stypendium szkoleniowym,
staże zawodowe oraz pomoc w znalezieniu zatrudnienia.

Do pobrania formularz rejestracyjny do projektów

format .docx

format .pdf

1 procent
zobacz >>>





Klasyfikacja zawodów

Zobacz także szczegółowy opis ponad 300 zawodów.

Klasyfikacja zawodów - układ strukturalny
Szukanie po nazwie lub fragmencie: 
Wybierz literę


Kod zawodu: 741302
Nazwa zawodu: Serowar
Synteza zawodu: Prowadzi procesy wytwarzania różnego typu serów podpuszczkowych dojrzewających oraz różnego rodzaju twarogów i serków twarogowych.
Zadania zawodowe: - wytwarzanie serów podpuszczkowych dojrzewających: prowadzenie w różny sposób, zależnie od rodzaju wyrabianego sera, procesów zaprawiania mleka i jego enzymatycznej koagulacji, obróbki uzyskanego skrzepu (krojenia, osuszania ziarna), formowania i prasowania serów, ich solenia i dojrzewania;
- wytwarzanie bundzu z mleka owczego lub krowiego i przetwarzanie bundzu na bryndzę;
- wytwarzanie twarogu kwasowego: prowadzenie procesów zaprawiania i kwasowej koagulacji mleka, obróbki uzyskanego skrzepu (krojenia, płukania, odczerpywania serwatki) i prasowania;
- wytwarzanie twarogu kwasowo-podpuszczkowego: prowadzenie procesów zaprawiania i kwasowo-podpuszczkowej koagulacji mleka, wyczerpywanie masy sera przez ociekanie i prasowanie;
- wytwarzanie klasycznych serów twarogowych, przeznaczonych do bezpośredniego spożycia, przez formowanie twarogu kwasowego w postaci płaskiego bloku, krojonego na odpowiednio mniejsze porcje, lub w tzw. klinki;
- wytwarzanie serów twarogowych dojrzewających przez doprawianie twarogu kwasowego i jego mielenie, formowanie serków oraz ich osuszanie, solenie i dojrzewanie;
- wytwarzanie z twarogu kwasowego lub kwasowo-podpuszczkowego różnego rodzaju serków twarogowych przez rozdrabnianie twarogu, mieszanie go z różnymi dodatkami, prowadzenie obróbki cieplnej itp.;
- pakowanie serów z zastosowaniem różnych materiałów opakowaniowych;
- przeprowadzanie czyszczenia, mycia i dezynfekcji pomieszczeń i urządzeń stosowanych przy wyrobie serów; wykonywanie podstawowych czynności konserwacyjnych urządzeń;
- wykonywanie zadań pokrewnych;
- nadzorowanie innych pracowników.



Laboratorium ECDL


Polskie Towarzystwo Informatyczne

Agencja Zatrudnienia Fundacji Fuga Mundi

Nasza działalność została nagrodzona DYPLOMAMI

Dobre Praktyki
EFS 2008

Dobre Praktyki
PFRON 2006

Polityka prywatności | Mapa serwisu

© 2008 Fundacja Fuga Mundi, wszelkie prawa zastrzeżone

Data ostatniej modyfikacji: 24.11.2020r.
Stronę odwiedzono 19987598, aktualnie przegląda ją 7 osób.
FFM Projekt współfinansowany ze środków
Państwowego Funduszu Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych
PFRON