format .docx
format .pdf
Klasyfikacja zawodów - układ strukturalny | |
Wybierz literę |
Kod zawodu: | 2222 |
Nazwa zawodu: | Specjaliści technologii żywności i żywienia człowieka |
Synteza zawodu: | Specjaliści technologii żywności i żywienia człowieka prowadzą badania, opracowują technologie, doradzają i kierują przemysłowymi procesami przetwarzania i utrwalania surowców roślinnych i surowców pochodzenia zwierzęcego, a także zajmują się zagadnieniami związanymi z żywieniem człowieka. |
Zadania zawodowe: | Ich zadania obejmują: - prowadzenie badań i doradztwo w zakresie nowoczesnych technik i technologii, podnoszenia jakości produktów żywnościowych oraz opracowywania nowych asortymentów produktów; - prowadzenie badań oraz doradztwo w zakresie przydatności technologicznej określonych surowców, dodatków do żywności, materiałów pomocniczych i opakowań; - opracowywanie instrukcji technologicznych, receptur, wymagań jakościowych produktów, standardów kontroli, normatywów zużycia surowców i materiałów oraz instrukcji bezpiecznej obsługi maszyn i urządzeń; - organizowanie i nadzorowanie właściwego przebiegu procesów technologicznych oraz właściwej i bezpiecznej eksploatacji urządzeń, a w razie wystąpienia nieprawidłowości i zakłóceń podejmowanie działań w celu ich likwidacji; - opracowywanie założeń techniczno-technologicznych nowych zakładów przemysłu spożywczego, albo rozbudowy czy modernizacji zakładów istniejących; - opracowywanie norm żywieniowych dla różnych grup ludności, receptur na poszczególne potrawy i rodzaje diet, z uwzględnieniem zaleceń żywnościowych, oraz opracowywanie technologii i higieny przyrządzania potraw; - przygotowywanie naukowych referatów i raportów; - wykonywanie prac pokrewnych; - nadzorowanie innych pracowników. |
Laboratorium ECDL |
Agencja Zatrudnienia Fundacji Fuga Mundi |
|
![]() |
Projekt współfinansowany ze środków Państwowego Funduszu Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych |
![]() |