Szanowni Państwo,

Rozpoczęła się rekrutacja do nowych projektów, w ramach których oferujemy bezpłatne usługi m.in.:
psychologa, doradcy zawodowego, prawnika,
a także szkolenia zawodowe wraz ze stypendium szkoleniowym,
staże zawodowe oraz pomoc w znalezieniu zatrudnienia.

Serdecznie zapraszamy !

Jednocześnienie ze względu na Państwa bezpieczeństwo oraz pracowników,
Agencja Zatrudnienia Fundacji Fuga Mundi świadczy usługi

w godzinach od 7:30 do 15:30 w formie zdalnej.
Jesteśmy do Państwa dyspozycji pod nr tel.:


81 534-82-90


534-032-029


533-485-990

oraz pod adresami email:

praca@ffm.pl

Agencja Zatrudnienia Fundacji Fuga Mundi

Do pobrania formularz rejestracyjny do projektów

format .docx

format .pdf

1 procent
zobacz >>>





Klasyfikacja zawodów

Zobacz także szczegółowy opis ponad 300 zawodów.

Klasyfikacja zawodów - układ strukturalny
Szukanie po nazwie lub fragmencie: 
Wybierz literę


Kod zawodu: 7414
Nazwa zawodu: Robotnicy przetwórstwa surowców roślinnych
Synteza zawodu: Robotnicy przetwórstwa surowców roślinnych prowadzą proces przemiałowy ziarna zbóż i nasion roślin strączkowych na mąki i kasze różnego rodzaju i gatunku; przetwarzają owoce, warzywa i grzyby; wytwarzają majonez i musztardę oraz napoje chłodzące.
Zadania zawodowe: - ocenianie organoleptyczne i przy użyciu aparatury pomiarowej ziarna zbóż i nasion roślin strączkowych, kierowanych do przemiału na mąkę lub przerobu na kaszę czy płatki;
- czyszczenie, przemiał, uśrednianie ziarna zbóż i nasion roślin strączkowych; ustawianie i regulowanie odpowiednich maszyn odpowiednio do rodzaju i gatunku zbóż i strączkowych oraz rodzajów i przeznaczenia gotowego wyrobu;
- badanie organoleptyczne i laboratoryjne prawidłowości przebiegu procesu przetwórczego zbóż i strączkowych, a w razie potrzeby wprowadzanie korekt procesu technologicznego;
- wytwarzanie na tradycyjnych urządzeniach majonezów zwykłych i o przedłużonej trwałości, napełnianie majonezem sterylizowanych opakowań;
- wytwarzanie wszelkiego rodzaju musztard ręcznie lub za pomocą maszyn i urządzeń; ocenianie organoleptyczne przebiegu poszczególnych faz produkcji; napełnianie gotowym wyrobem, ręcznie lub przy użyciu dozownicy, szklanek lub tub;
- wytwarzanie napojów chłodzących i wód mineralnych, nasyconych dwutlenkiem węgla lub z domieszką syropów i innych dodatków smakowych;
- gotowanie zalew kompotowych, octowych i solankowych, dżemów i galaretek oraz innych produktów owocowych i warzywnych, dodatkowych środków zapachowo-smakowych, żelujących, odpektynowujących czy odkwaszających;
- kwaszenie w dużych zbiornikach lub beczkach: kapusty, ogórków, grzybów i innych surowców po ich oczyszczeniu, przesortowaniu i ewentualnym rozdrobnieniu;
- czyszczenie, mycie i dezynfekowanie narzędzi, urządzeń produkcyjnych oraz opakowań;
- wykonywanie zadań związanych z podanymi wyżej;
- nadzorowanie innych pracowników.



Laboratorium ECDL


Polskie Towarzystwo Informatyczne

Agencja Zatrudnienia Fundacji Fuga Mundi

Nasza działalność została nagrodzona DYPLOMAMI

Dobre Praktyki
EFS 2008

Dobre Praktyki
PFRON 2006

Polityka prywatności | Mapa serwisu

© 2008 Fundacja Fuga Mundi, wszelkie prawa zastrzeżone

Data ostatniej modyfikacji: 02.06.2020r.
Stronę odwiedzono 19300160, aktualnie przegląda ją 6 osób.
FFM Projekt współfinansowany ze środków
Państwowego Funduszu Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych
PFRON