Logo EFS

Szanowni Państwo,
Rozpoczęła się rekrutacja do nowych projektów, w ramach których oferujemy bezpłatne usługi m.in.:
psychologa, doradcy zawodowego, prawnika,
a także szkolenia zawodowe wraz ze stypendium szkoleniowym,
staże zawodowe oraz pomoc w znalezieniu zatrudnienia.

Do pobrania formularz rejestracyjny do projektów

format .docx

format .pdf

1 procent
zobacz >>>





Klasyfikacja zawodów

Zobacz także szczegółowy opis ponad 300 zawodów.

Klasyfikacja zawodów - układ strukturalny
Szukanie po nazwie lub fragmencie: 
Wybierz literę


Kod zawodu: 741104
Nazwa zawodu: Rzeźnik wędliniarz
Synteza zawodu: Dokonuje uboju zwierząt rzeźnych i obróbki poubojowej tusz; rozbioru na elementy zasadnicze z odkostnieniem; dzieli surowiec do produkcji wędlin; przygotowuje i przerabia mięso i podroby na wędliny, wędzonki i wyroby wędliniarskie głównie z mięsa wieprzowego, wołowego wg określonych normami receptur, przy zastosowaniu maszyn i urządzeń.
Zadania zawodowe: - przeprowadzanie oceny zwierząt przeznaczonych do uboju i kwalifikowanie ich do odpowiedniej grupy jakościowej;
- dokonywanie uboju zwierzęcia;
- przeprowadzanie wykrwawienia zwierzęcia oraz zbiórki krwi spożywczej i technicznej;
- przygotowanie oparzalnika do pracy i przeprowadzanie oparzania tusz świńskich w celu ułatwienia usunięcia szczeciny i naskórka;
- obsługiwanie pił i nożyc pneumatycznych do odcinania rogów i stóp bydlęcych;
- zdejmowanie i oczyszczanie skór ręcznie lub maszynowo za pomocą skórowaczki;
- wyjmowanie z tusz ośrodków i ich segregowanie;
- przeprowadzanie klasyfikacji tusz, półtusz i ćwierćtusz;
- obsługiwanie transporterów do przekazywania tusz, półtusz i ćwierćtusz;
- przekazywanie do wychłodzenia mięsa, tłuszczy i ośrodków;
- rozbiór i wykrawanie na mięsa drobne półtusz wieprzowych i ćwierćtusz wołowych oraz uzyskiwanie elementów na wędzonki;
- peklowanie mięs drobnych, a także nastrzykiwanie elementów na wędzonki;
- przygotowywanie mięs drobnych do produkcji poprzez rozdrabnianie na wilkach;
- kutrowanie masy wiążącej do wędlin na kutrach;
- sporządzanie farszów do produkcji wędlin i wędlin podrobowych, a również ich ocena organoleptyczna (konsystencji, smaku, stopnia wymieszania);
- nadziewanie osłonek i formowanie batonów zgodnie z wymaganiami norm;
- obróbka termiczną produktów (wędzenie, parzenie, studzenie);
- ocenianie produktów w każdej fazie zabiegów technologicznych;
- utrzymywanie w należytym stanie sanitarnym maszyn i urządzeń konserwowanie i usuwanie drobnych usterek maszyn i urządzeń;
- mycie i odkażanie pomieszczeń produkcyjnych;
- przestrzeganie na każdym odcinku pracy przepisów bhp.



Laboratorium ECDL


Polskie Towarzystwo Informatyczne

Agencja Zatrudnienia Fundacji Fuga Mundi

Nasza działalność została nagrodzona DYPLOMAMI

Dobre Praktyki
EFS 2008

Dobre Praktyki
PFRON 2006

Polityka prywatności | Mapa serwisu

© 2008 Fundacja Fuga Mundi, wszelkie prawa zastrzeżone

Data ostatniej modyfikacji: 24.11.2020r.
Stronę odwiedzono 19965265, aktualnie przegląda ją 9 osób.
FFM Projekt współfinansowany ze środków
Państwowego Funduszu Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych
PFRON