Logo EFS

Szanowni Państwo,
Rozpoczęła się rekrutacja do nowych projektów, w ramach których oferujemy bezpłatne usługi m.in.:
psychologa, doradcy zawodowego, prawnika,
a także szkolenia zawodowe wraz ze stypendium szkoleniowym,
staże zawodowe oraz pomoc w znalezieniu zatrudnienia.

Do pobrania formularz rejestracyjny do projektów

format .docx

format .pdf

1 procent
zobacz >>>





Klasyfikacja zawodów

Zobacz także szczegółowy opis ponad 300 zawodów.

Klasyfikacja zawodów - układ strukturalny
Szukanie po nazwie lub fragmencie: 
Wybierz literę


Kod zawodu: 741402
Nazwa zawodu: Przetwórca owoców i warzyw
Synteza zawodu: Wykonuje prace związane z produkcją kompotów, marynat owocowych, warzywnych i grzybowych, warzyw kwaszonych, owoców, warzyw i grzybów suszonych i innych podobnych wyrobów.
Zadania zawodowe: - wykonywanie wstępnych czynności technologicznych, takich jak oczyszczanie i mycie surowców, sortowanie, obieranie, usuwanie gniazd nasiennych, rozdrabnianie, blanszowanie itp., zależnie od rodzaju przerabianego surowca i asortymentu wyrobu oraz wymagań rynkowych;
- przygotowywanie przypraw stosowanych przy produkcji marynat i kwaszonek;
- gotowanie zalew kompotowych, octowych i solankowych;
- odważanie i mieszanie komponentów przy produkcji wyrobów wieloskładnikowych (np. mieszanych sałatek warzywnych, suszonych mieszanek owocowych i warzywnych);
- mycie i dezynfekowanie opakowań jednostkowych (puszek i słoików) oraz silosów fermentacyjnych i beczek do kwaszenia lub dystrybucji; ewentualne uzupełnianie powłok ochronnych w silosach;
- napełnianie słoików lub puszek przygotowanym surowcem, ewentualnie dozowanie przypraw, dozowanie odpowiedniej zalewy, zamykanie opakowań i pasteryzowanie produktów; nadzorowanie stopnia napełnienia opakowań oraz parametrów pasteryzacji;
- prowadzenie kwaszenia warzyw: załadowywanie silosów lub beczek ogórkami czy poszatkowaną kapustą, dozowanie przypraw i solanki do ogórków, dozowanie soli do kapusty i ubijanie, zakrywanie pojemników; nadzór nad przebiegiem kwaszenia i magazynowania; przygotowywanie produktów do dystrybucji (rozładowywanie pojemników fermentacyjnych, sortowanie i pakowanie kwaszonek do opakowań handlowych);
- prowadzenie procesu suszenia owoców, warzyw i grzybów: załadowywanie suszarni przygotowanym surowcem, nadzorowanie parametrów suszenia, przygotowywanie suszu do dystrybucji (ew. mieszanie, prasowanie, pakowanie);
- przygotowywanie i sprawdzanie działania oraz obsługa stosowanych maszyn i urządzeń;
- czyszczenie i mycie stosowanych maszyn i urządzeń, przeprowadzanie bieżącej konserwacji i drobnych napraw;
- wykonywanie zadań pokrewnych;
- nadzorowanie innych pracowników.



Laboratorium ECDL


Polskie Towarzystwo Informatyczne

Agencja Zatrudnienia Fundacji Fuga Mundi

Nasza działalność została nagrodzona DYPLOMAMI

Dobre Praktyki
EFS 2008

Dobre Praktyki
PFRON 2006

Polityka prywatności | Mapa serwisu

© 2008 Fundacja Fuga Mundi, wszelkie prawa zastrzeżone

Data ostatniej modyfikacji: 24.11.2020r.
Stronę odwiedzono 19957638, aktualnie przegląda ją 9 osób.
FFM Projekt współfinansowany ze środków
Państwowego Funduszu Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych
PFRON