Logo EFS

Szanowni Państwo,
Rozpoczęła się rekrutacja do nowych projektów, w ramach których oferujemy bezpłatne usługi m.in.:
psychologa, doradcy zawodowego, prawnika,
a także szkolenia zawodowe wraz ze stypendium szkoleniowym,
staże zawodowe oraz pomoc w znalezieniu zatrudnienia.

Do pobrania formularz rejestracyjny do projektów

format .docx

format .pdf

1 procent
zobacz >>>





Klasyfikacja zawodów

Zobacz także szczegółowy opis ponad 300 zawodów.

Klasyfikacja zawodów - układ strukturalny
Szukanie po nazwie lub fragmencie: 
Wybierz literę


Kod zawodu: 7412
Nazwa zawodu: Piekarze, cukiernicy i pokrewni
Synteza zawodu: Piekarze, cukiernicy i pokrewni produkują wyroby spożywcze nietrwałe (np. pieczywo, ciastka) oraz pieczywo cukiernicze trwałe (np. herbatniki, biszkopty, pierniki, wafle), w których podstawowym surowcem jest mąka, w których głównymi surowcami są cukier i syrop ziemniaczany a także wytwarzają lody.
Zadania zawodowe: - ocenianie przydatności surowców, dozowanie ich według receptur, mieszenie ciast, ubijanie ciasta waflowego, gotowanie masy karmelowej lub gotowanie mieszanki lodziarskiej;
- formowanie ciasta ręczne lub mechaniczne za pomocą formiarek, poddawanie go procesowi fermentacji oraz wypieku w piecu piekarskim w celu uzyskania pieczywa;
- mechaniczne formowanie ciasta, np. pieczywa cukierniczego trwałego za pomocą agregatów wycinających herbatniki i pierniki, maszyn do cięcia strunowego pierników, maszyn do szprycowania biszkoptów;
- pieczenie w różnego rodzaju piecach oraz chłodzenie wyrobów i mechaniczne pakowanie;
- formowanie i wypiekanie listków waflowych w specjalnych piecach waflowych, z dolną i górną płytą metalową;
- produkowanie różnego typu ciast: drożdżowych, francuskich, kruchych, parzonych, orzechowych, bezowych i innych przez wypiek w piecu lub smażenie (jak pączki czy faworki) oraz sporządzanie wszelkiego rodzaju kremów, mas marcepanowych, kawowych, kakaowych, owocowych czy serowych;
- przygotowywanie mieszanki lodziarskiej i umieszczanie jej w specjalnych zamrażalnikach o działaniu periodycznym lub ciągłym;
- formowanie mechaniczne karmelków z masy karmelkowej;
- mycie, czyszczenie i dezynfekowanie urządzeń, narzędzi, pomieszczeń i ciastkarni;
- konserwowanie urządzeń i narzędzi piekarniczych i ciastkarskich czy karmelkowych oraz usuwanie drobnych uszkodzeń;
- wykonywanie zadań związanych z podanymi wyżej;



Laboratorium ECDL


Polskie Towarzystwo Informatyczne

Agencja Zatrudnienia Fundacji Fuga Mundi

Nasza działalność została nagrodzona DYPLOMAMI

Dobre Praktyki
EFS 2008

Dobre Praktyki
PFRON 2006

Polityka prywatności | Mapa serwisu

© 2008 Fundacja Fuga Mundi, wszelkie prawa zastrzeżone

Data ostatniej modyfikacji: 24.11.2020r.
Stronę odwiedzono 19976012, aktualnie przegląda ją 5 osób.
FFM Projekt współfinansowany ze środków
Państwowego Funduszu Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych
PFRON