KOMUNIKAT

Szanowni Państwo,

w trosce o wspólne bezpieczeństwo zdrowotne informujemy o zmianie sposobu obsługi Klientów.
Od dnia 17.03.2020 prosimy o kontaktowanie się z pracownikami wyłącznie drogą telefoniczną
(81 534 82 90) lub e-mailową (bezpośrednio z każdym pracownikiem lub praca.ffm@gmail.com).

W razie konieczności dostarczenia np. dokumentacji do siedziby Fundacji prosimy o wrzucanie jej do skrzynki, umieszczonej przed wejściem.

Powyższe zmiany obowiązują do odwołania.

Przepraszamy za utrudnienia,

Z poważaniem,

Agencja Zatrudnienia - Fundacja Fuga Mundi

Do pobrania formularz rejestracyjny do projektów

format .docx

format .pdf

1 procent
zobacz >>>





Klasyfikacja zawodów

Zobacz także szczegółowy opis ponad 300 zawodów.

Klasyfikacja zawodów - układ strukturalny
Szukanie po nazwie lub fragmencie: 
Wybierz literę


Kod zawodu: 827505
Nazwa zawodu: Operator urządzeń przetwórstwa ziemniaczanego
Synteza zawodu: Obsługuje i nadzoruje maszyny i urządzenia do produkcji mączki ziemniaczanej, syropu ziemniaczanego i glukozy krystalicznej, dekstryn, płatków ziemniaczanych oraz kostki i grysu ziemniaczanego.
Zadania zawodowe: - obsługiwanie i nadzorowanie urządzeń do hydromechanicznego rozładunku i transportu ziemniaków oraz płuczek do mycia ziemniaków;
- obsługiwanie i nadzorowanie maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji mączki ziemniaczanej: tarek do rozdrabniania ziemniaków, wymywaczy krochmalu z miazgi, wirówek, separatorów i multihydrocyklonów do zagęszczania i rafinacji mleczka krochmalowego, odwadniaczy, suszarek i odsiewaczy krochmalu;
- obsługiwanie i nadzorowanie urządzeń stosowanych w produkcji syropu ziemniaczanego i glukozy: konwertorów i reaktorów do upłynniania i scukrzania mleczka krochmalowego, urządzeń stacji odbarwiania i neutralizacji hydrolizatu, filtracji i zagęszczania soków syropowych oraz krystalizatorów i wirówek do wyodrębniania glukozy;
- obsługiwanie i nadzorowanie urządzeń stosowanych w produkcji dekstryn: urządzeń stacji zakwaszania mączki ziemniaczanej, rotorów i prażalników do suszenia i prażenia dekstryn, urządzeń do schładzania, nawilżania i odsiewania dekstryn;
- obsługiwanie i nadzorowanie maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji płatków ziemniaczanych oraz suszu ziemniaczanego w postaci kostki i grysu: urządzeń do obierania ziemniaków, krajalnic do rozdrabniania ziemniaków, urządzeń do blanszowania, suszarek płatków i kostki, urządzeń do rozdrabniania suszu i odsiewania;
- nadzorowanie prawidłowości przebiegu poszczególnych operacji i procesów;
regulowanie działania obsługiwanych maszyn i urządzeń podczas pracy, wymienianie elementów roboczych, kontrolowanie i regulowanie parametrów technologicznych;
- czyszczenie i mycie maszyn i urządzeń oraz dokonywanie bieżących konserwacji;
- przestrzeganie instrukcji obsługi maszyn oraz przepisów bhp.



Laboratorium ECDL


Polskie Towarzystwo Informatyczne

Agencja Zatrudnienia Fundacji Fuga Mundi

Nasza działalność została nagrodzona DYPLOMAMI

Dobre Praktyki
EFS 2008

Dobre Praktyki
PFRON 2006

Polityka prywatności | Mapa serwisu

© 2008 Fundacja Fuga Mundi, wszelkie prawa zastrzeżone

Data ostatniej modyfikacji: 10.03.2020r.
Stronę odwiedzono 18779382, aktualnie przegląda ją 9 osób.
FFM Projekt współfinansowany ze środków
Państwowego Funduszu Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych
PFRON