Logo EFS

Szanowni Państwo,
Rozpoczęła się rekrutacja do nowych projektów, w ramach których oferujemy bezpłatne usługi m.in.:
psychologa, doradcy zawodowego, prawnika,
a także szkolenia zawodowe wraz ze stypendium szkoleniowym,
staże zawodowe oraz pomoc w znalezieniu zatrudnienia.

Do pobrania formularz rejestracyjny do projektów

format .docx

format .pdf

1 procent
zobacz >>>





Klasyfikacja zawodów

Zobacz także szczegółowy opis ponad 300 zawodów.

Klasyfikacja zawodów - układ strukturalny
Szukanie po nazwie lub fragmencie: 
Wybierz literę


Kod zawodu: 827504
Nazwa zawodu: Operator urządzeń przetwórstwa owocowo-warzywnego
Synteza zawodu: Obsługuje i nadzoruje maszyny i urządzenia do produkcji konserw i przetworów z owoców i warzyw: kompotów, konserw warzywnych, mrożonek, soków, koncentratów, dżemów, powideł itp.
Zadania zawodowe: - obsługiwanie i nadzorowanie maszyn i urządzeń stosowanych do wstępnej obróbki owoców i warzyw, mycia, sortowania czy usuwania części niejadalnych;
- obsługiwanie i nadzorowanie maszyn do rozdrabniania surowców: krajalnic, szarpaków, gniotowników, przecieraczek;
- obsługiwanie i nadzorowanie urządzeń do obróbki cieplnej surowców: blanszowników, podgrzewaczy, rozparzaczy itp.;
- obsługiwanie i nadzorowanie tuneli zamrażalniczych do mrożenia owoców i warzyw;
- obsługiwanie i nadzorowanie pras do wyciskania soku z owoców i warzyw;
- obsługiwanie i nadzorowanie wirówek i filtrów do oczyszczania soków;
- obsługiwanie i nadzorowanie urządzeń do homogenizacji soków typu przecierowego;
- obsługiwanie i nadzorowanie stacji wyparnych do zagęszczania soków i przecierów;
- obsługiwanie i nadzorowanie stacji do odzyskiwania aromatów owocowych;
- obsługiwanie i nadzorowanie urządzeń suszarniczych do suszenia owoców i warzyw oraz do produkcji soków w proszku;
- obsługiwanie i nadzorowanie urządzeń do przygotowywania kupaży soków i napojów owocowych i warzywnych;
- obsługiwanie i nadzorowanie urządzeń do gotowania produktów skrzepłych;
- obsługiwanie i nadzorowanie urządzeń do napełniania i zamykania opakowań;
- obsługiwanie i nadzorowanie pasteryzatorów przepływowych oraz pasteryzatorów i autoklawów do utrwalania produktów w opakowaniach;
- centralne sterowanie (z punktu sterowniczego) pracą urządzeń i zespołów urządzeń zmechanizowanych i zautomatyzowanych linii produkcyjnych;
- nadzorowanie prawidłowości przebiegu poszczególnych operacji i procesów; regulowanie działania maszyn i urządzeń podczas pracy, kontrolowanie wskazań przyrządów kontrolno-pomiarowych i regulowanie parametrów technologicznych;
- czyszczenie, mycie i dezynfekowanie obsługiwanych maszyn i urządzeń oraz wykonywanie podstawowych czynności konserwacyjnych;­
przestrzeganie instrukcji obsługi maszyn oraz przepisów bhp.
Dodatkowe zadania zawodowe: ­ obsługiwanie urządzeń stosowanych w produkcji preparatów enzymatycznych i pektyny;­
obsługiwanie urządzeń stosowanych w produkcji konserw warzywno-mięsnych.



Laboratorium ECDL


Polskie Towarzystwo Informatyczne

Agencja Zatrudnienia Fundacji Fuga Mundi

Nasza działalność została nagrodzona DYPLOMAMI

Dobre Praktyki
EFS 2008

Dobre Praktyki
PFRON 2006

Polityka prywatności | Mapa serwisu

© 2008 Fundacja Fuga Mundi, wszelkie prawa zastrzeżone

Data ostatniej modyfikacji: 24.11.2020r.
Stronę odwiedzono 19964926, aktualnie przegląda ją 6 osób.
FFM Projekt współfinansowany ze środków
Państwowego Funduszu Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych
PFRON