Logo EFS

Szanowni Państwo,
Rozpoczęła się rekrutacja do nowych projektów, w ramach których oferujemy bezpłatne usługi m.in.:
psychologa, doradcy zawodowego, prawnika,
a także szkolenia zawodowe wraz ze stypendium szkoleniowym,
staże zawodowe oraz pomoc w znalezieniu zatrudnienia.

Do pobrania formularz rejestracyjny do projektów

format .docx

format .pdf

1 procent
zobacz >>>





Klasyfikacja zawodów

Zobacz także szczegółowy opis ponad 300 zawodów.

Klasyfikacja zawodów - układ strukturalny
Szukanie po nazwie lub fragmencie: 
Wybierz literę


Kod zawodu: 8275
Nazwa zawodu: Operatorzy maszyn i urządzeń do przetwórstwa owoców, warzyw, nasion oleistych i pokrewni
Synteza zawodu: Operatorzy maszyn i urządzeń do przetwórstwa owoców, warzyw i nasion oleistych i pracownicy pokrewni obsługują i nadzorują: urządzenia do: wyciskania soku z owoców i warzyw, ich zagęszczania i odzyskiwania aromatów; wytłaczania i ekstrakcji oleju z nasion oleistych; produkcji margaryny, krochmalu, płatków i suszów ziemniaczanych, konserw i przetworów owocowo-warzywnych, majonezu itp.
Zadania zawodowe: - obsługiwanie i nadzorowanie pras do wyciskania soku z owoców lub warzyw;
- obsługiwanie, nadzorowanie i regulowanie wielodziałowej wyparki do zagęszczania soków owocowych lub warzywnych wraz ze stacją odbioru aromatów, celem otrzymania zagęszczonych soków i destylatów zawierających substancje aromatyczne;
- obsługiwanie i nadzorowanie urządzeń do oczyszczania, rozdrabniania, prażenia i tłoczenia oleju z nasion oleistych;
- obsługiwanie i nadzorowanie ekstraktorów, destylatorów, kondensatorów i podobnych urządzeń do ekstrakcji olejów z nasion oleistych;
- obsługiwanie i nadzorowanie urządzeń do procesów emulgowania tłuszczów roślinnych, przygotowywania dodatków oraz produkcji i pakowania margaryny w opakowania jednostkowe i zbiorcze;
- obsługiwanie i nadzorowanie urządzeń krochmalni i suszarni mączki ziemniaczanej;
- obsługiwanie i nadzorowanie urządzeń do produkcji płatków i suszów ziemniaczanych;
- obsługiwanie i nadzorowanie urządzeń i linii do produkcji konserw i przetworów owocowo-warzywnych;
- obsługiwanie i nadzorowanie urządzeń i linii do produkcji majonezu i musztardy;
- przeprowadzanie bieżącej konserwacji obsługiwanych maszyn i urządzeń według określonych instrukcji;
- przeprowadzanie, wspólnie ze służbami mechanicznymi, okresowych przeglądów i konserwacji obsługiwanych maszyn i urządzeń;
- wykonywanie zadań związanych z podanymi wyżej;
- nadzorowanie innych pracowników.



Laboratorium ECDL


Polskie Towarzystwo Informatyczne

Agencja Zatrudnienia Fundacji Fuga Mundi

Nasza działalność została nagrodzona DYPLOMAMI

Dobre Praktyki
EFS 2008

Dobre Praktyki
PFRON 2006

Polityka prywatności | Mapa serwisu

© 2008 Fundacja Fuga Mundi, wszelkie prawa zastrzeżone

Data ostatniej modyfikacji: 24.11.2020r.
Stronę odwiedzono 19994238, aktualnie przegląda ją 6 osób.
FFM Projekt współfinansowany ze środków
Państwowego Funduszu Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych
PFRON