Logo EFS

Szanowni Państwo,
Rozpoczęła się rekrutacja do nowych projektów, w ramach których oferujemy bezpłatne usługi m.in.:
psychologa, doradcy zawodowego, prawnika,
a także szkolenia zawodowe wraz ze stypendium szkoleniowym,
staże zawodowe oraz pomoc w znalezieniu zatrudnienia.

Do pobrania formularz rejestracyjny do projektów

format .docx

format .pdf

1 procent
zobacz >>>





Klasyfikacja zawodów

Zobacz także szczegółowy opis ponad 300 zawodów.

Klasyfikacja zawodów - układ strukturalny
Szukanie po nazwie lub fragmencie: 
Wybierz literę


Kod zawodu: 827202
Nazwa zawodu: Operator urządzeń do produkcji wyrobów mleczarskich
Synteza zawodu: Obsługuje i nadzoruje urządzenia i linie produkcyjne do wytwarzania napojów mlecznych, masła, serów, mleka w proszku i innych produktów mleczarskich.
Zadania zawodowe: - obsługiwanie i nadzorowanie urządzeń i instalacji do sterylizacji UHT mleka i śmietanki oraz mleka zagęszczonego;
- obsługiwanie i nadzorowanie półautomatycznych i automatycznych linii do produkcji ukwaszonych napojów mlecznych (kefirów, jogurtów itp.) i śmietanki;
- obsługiwanie i nadzorowanie automatycznych linii do produkcji masła;
- obsługiwanie i nadzorowanie linii do ciągłej produkcji serków twarogowych homogenizowanych oraz serków ziarnistych;
- obsługiwanie i nadzorowanie automatycznych linii do produkcji żółtych serów;
- obsługiwanie i nadzorowanie urządzeń stosowanych do produkcji serów topionych;
- obsługiwanie i nadzorowanie wyparek i innych urządzeń stosowanych w produkcji mleka zagęszczonego;
- obsługiwanie i nadzorowanie różnego rodzaju suszarni stosowanych do wytwarzania mleka w proszku oraz automatycznych linii do produkcji mleka sproszkowanego;­
obsługiwanie i nadzorowanie urządzeń i automatycznych linii do produkcji lodów spożywczych;
­ obsługiwanie i nadzorowanie urządzeń i linii do ciągłej produkcji kazeiny oraz produktów pochodnych;­
obsługiwanie i nadzorowanie urządzeń do produkcji laktozy oraz do innego przetwarzania serwatki;
­ nadzorowanie prawidłowości przebiegu poszczególnych operacji i procesów;
regulowanie działania maszyn i urządzeń podczas pracy, kontrolowanie wskazań przyrządów kontrolno-pomiarowych i regulowanie parametrów technologicznych;­
mycie i dezynfekowanie obsługiwanych linii i urządzeń; obsługiwanie stacji mycia;
­ wykonywanie podstawowych czynności konserwacyjnych;­
przestrzeganie instrukcji obsługi maszyn oraz przepisów bhp.



Laboratorium ECDL


Polskie Towarzystwo Informatyczne

Agencja Zatrudnienia Fundacji Fuga Mundi

Nasza działalność została nagrodzona DYPLOMAMI

Dobre Praktyki
EFS 2008

Dobre Praktyki
PFRON 2006

Polityka prywatności | Mapa serwisu

© 2008 Fundacja Fuga Mundi, wszelkie prawa zastrzeżone

Data ostatniej modyfikacji: 24.11.2020r.
Stronę odwiedzono 19994263, aktualnie przegląda ją 9 osób.
FFM Projekt współfinansowany ze środków
Państwowego Funduszu Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych
PFRON