Szanowni Państwo,

Rozpoczęła się rekrutacja do nowych projektów, w ramach których oferujemy bezpłatne usługi m.in.:
psychologa, doradcy zawodowego, prawnika,
a także szkolenia zawodowe wraz ze stypendium szkoleniowym,
staże zawodowe oraz pomoc w znalezieniu zatrudnienia.

Serdecznie zapraszamy !

Jednocześnienie ze względu na Państwa bezpieczeństwo oraz pracowników,
Agencja Zatrudnienia Fundacji Fuga Mundi świadczy usługi

w godzinach od 7:30 do 15:30 w formie zdalnej.
Jesteśmy do Państwa dyspozycji pod nr tel.:


81 534-82-90


534-032-029


533-485-990

oraz pod adresami email:

praca@ffm.pl

Agencja Zatrudnienia Fundacji Fuga Mundi

Do pobrania formularz rejestracyjny do projektów

format .docx

format .pdf

1 procent
zobacz >>>





Klasyfikacja zawodów

Zobacz także szczegółowy opis ponad 300 zawodów.

Klasyfikacja zawodów - układ strukturalny
Szukanie po nazwie lub fragmencie: 
Wybierz literę


Kod zawodu: 827102
Nazwa zawodu: Operator urządzeń przetwórstwa mięsa
Synteza zawodu: Obsługuje i nadzoruje maszyny i urządzenia do uboju zwierząt rzeźnych i obróbki poubojowej tusz, do produkcji wędlin, wędzonek, wędlin podrobowych, konserw mięsnych, mięsno-warzywnych itp. oraz do wytopu tłuszczu.
Zadania zawodowe: ­ obsługiwanie i nadzorowanie maszyn stosowanych w linii uboju zwierząt, oparzalników tusz, maszyn do skórowania tusz i odtłuszczania skór, pił do cięcia tusz na półtusze i ćwierćtusze;
­ obsługiwanie i nadzorowanie urządzeń do wychładzania i zamrażania półtusz, ćwierćtusz oraz mięsa porcjowanego;­
obsługiwanie i nadzorowanie kotłów do gotowania surowców;­
obsługiwanie i nadzorowanie maszyn rozdrabniających: wilków, krajalnic, kutrów, młynków koloidalnych;
­ obsługiwanie i nadzorowanie mieszałek do mieszania składników farszu na konserwy i wędliny;
­ obsługiwanie i nadzorowanie napełniarek, dozowników i pras formujących, stosowanych przy produkcji konserw oraz maszyn do zamykania i znakowania opakowań;­
obsługiwanie i nadzorowanie autoklawów do pasteryzacji lub sterylizacji konserw;­
obsługiwanie i nadzorowanie nadziewarek stosowanych do nadziewania osłonek farszami oraz automatów klipsujących lub klipsownic;
­ obsługiwanie i nadzorowanie linii do produkcji parówek;­
obsługiwanie i nadzorowanie komór wędzarniczo-parzelniczych, klimatyzacyjnych, piekarniczych i dymogeneratorów;­
obsługiwanie i nadzorowanie urządzeń linii wytopu tłuszczów;
­ nadzorowanie prawidłowości przebiegu poszczególnych operacji i procesów; regulowanie działania maszyn i urządzeń podczas pracy, kontrolowanie wskazań przyrządów kontrolno-pomiarowych i regulowanie parametrów technologicznych;
­ czyszczenie, mycie i dezynfekowanie obsługiwanych maszyn oraz wykonywanie podstawowych czynności konserwacyjnych;­
przestrzeganie instrukcji obsługi maszyn oraz przepisów bhp.



Laboratorium ECDL


Polskie Towarzystwo Informatyczne

Agencja Zatrudnienia Fundacji Fuga Mundi

Nasza działalność została nagrodzona DYPLOMAMI

Dobre Praktyki
EFS 2008

Dobre Praktyki
PFRON 2006

Polityka prywatności | Mapa serwisu

© 2008 Fundacja Fuga Mundi, wszelkie prawa zastrzeżone

Data ostatniej modyfikacji: 02.06.2020r.
Stronę odwiedzono 19272366, aktualnie przegląda ją 6 osób.
FFM Projekt współfinansowany ze środków
Państwowego Funduszu Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych
PFRON