Logo EFS

Szanowni Państwo,
Rozpoczęła się rekrutacja do nowych projektów, w ramach których oferujemy bezpłatne usługi m.in.:
psychologa, doradcy zawodowego, prawnika,
a także szkolenia zawodowe wraz ze stypendium szkoleniowym,
staże zawodowe oraz pomoc w znalezieniu zatrudnienia.

Do pobrania formularz rejestracyjny do projektów

format .docx

format .pdf

1 procent
zobacz >>>





Klasyfikacja zawodów

Zobacz także szczegółowy opis ponad 300 zawodów.

Klasyfikacja zawodów - układ strukturalny
Szukanie po nazwie lub fragmencie: 
Wybierz literę


Kod zawodu: 8271
Nazwa zawodu: Operatorzy maszyn i urządzeń do przetwórstwa mięsa i ryb
Synteza zawodu: Operatorzy maszyn do przetwórstwa mięsa i ryb obsługują i nadzorują urządzenia stosowane do uboju zwierząt, oczyszczania i przygotowywania standardowych tusz mięsa i ryb, a także produkowania wyrobów z mięsa i ryb.
Zadania zawodowe: - obsługiwanie i nadzorowanie linii do uboju zwierząt i cięcia tusz lub ryb w standardowe kawałki;
- obsługiwanie i nadzorowanie linii do obróbki drobiu;
- obsługiwanie różnego rodzaju maszyn do mielenia mięs;
- obsługiwanie różnego rodzaju maszyn (kutrów) do siekania mięsa i mieszania masy wiążącej, z uwzględnieniem stopnia związania wody przez mięso w każdej fazie produkcyjnej;
- obsługiwanie kostkownic i krajalnic, celem uzyskania prawidłowego rysunku wędlin na przekroju;
- obsługiwanie mieszałek i ocenianie stopnia wymieszania farszu oraz jego spoistości;
- obsługiwanie nadziewarek o różnych systemach podawania farszu, celem nadziania osłonek farszami, oraz automatów klipsujących i klipsownic półautomatycznych do zamykania osłonek;
- obsługiwanie linii do produkcji parówek, zestawianej z urządzeń w ciągu technologicznym lub obsługiwanie wybranych elementów linii;
- obsługiwanie komór wędzarniczo-parzelniczych, klimatyzacyjnych, piekarniczych i ich programowanie; obsługiwanie dymogeneratorów;
- studzenie wędlin w komorach wędzarniczych, tunelach szybkiego schładzania;
- obsługiwanie urządzeń zainstalowanych w linii wytopu tłuszczy i kontrolowanie przebiegu procesu;
- obsługiwanie i nadzorowanie linii do produkcji konserw mięsnych i rybnych;
- wykonywanie zadań związanych z podanymi wyżej;
- nadzorowanie innych pracowników.



Laboratorium ECDL


Polskie Towarzystwo Informatyczne

Agencja Zatrudnienia Fundacji Fuga Mundi

Nasza działalność została nagrodzona DYPLOMAMI

Dobre Praktyki
EFS 2008

Dobre Praktyki
PFRON 2006

Polityka prywatności | Mapa serwisu

© 2008 Fundacja Fuga Mundi, wszelkie prawa zastrzeżone

Data ostatniej modyfikacji: 24.11.2020r.
Stronę odwiedzono 19987510, aktualnie przegląda ją 5 osób.
FFM Projekt współfinansowany ze środków
Państwowego Funduszu Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych
PFRON