Szanowni Państwo,

Rozpoczęła się rekrutacja do nowych projektów, w ramach których oferujemy bezpłatne usługi m.in.:
psychologa, doradcy zawodowego, prawnika,
a także szkolenia zawodowe wraz ze stypendium szkoleniowym,
staże zawodowe oraz pomoc w znalezieniu zatrudnienia.

Serdecznie zapraszamy !

Jednocześnienie ze względu na Państwa bezpieczeństwo oraz pracowników,
Agencja Zatrudnienia Fundacji Fuga Mundi świadczy usługi

w godzinach od 7:30 do 15:30 w formie zdalnej.
Jesteśmy do Państwa dyspozycji pod nr tel.:


81 534-82-90


534-032-029


533-485-990

oraz pod adresami email:

praca@ffm.pl

Agencja Zatrudnienia Fundacji Fuga Mundi

Do pobrania formularz rejestracyjny do projektów

format .docx

format .pdf

1 procent
zobacz >>>





Klasyfikacja zawodów

Zobacz także szczegółowy opis ponad 300 zawodów.

Klasyfikacja zawodów - układ strukturalny
Szukanie po nazwie lub fragmencie: 
Wybierz literę


Kod zawodu: 621105
Nazwa zawodu: Ogrodnik - uprawa warzyw polowych
Synteza zawodu: Prowadzi uprawy roślin warzywnych w gruncie z przeznaczeniem na zbyt do bezpośredniej konsumpcji lub do przerobu na przetwory warzywne, stosując odpowiednią uprawę gleby i dobór właściwych odmian, a także narzędzia i maszyny rolnicze.
Zadania zawodowe: - przygotowywanie gleby do siewu i sadzenia roślin: nawożenie, orka, włókowanie, bronowanie, znakowanie;
- przygotowywanie w inspektach, belgijkach lub szklarniach-mnożarkach rozsad niektórych warzyw uprawianych z rozsady, np. selerów, porów, kapusty, kalafiorów, pomidorów;
- zakup nasion i rozsad odpowiednich odmian, dostosowanych do przeznaczenia warzyw: bezpośredniego zbytu, przechowywania zimowego w kopcach lub przechowalniach, do przerobu;
- siew za pomocą siewników, sadzenie ręczne rozsad lub za pomocą specjalnych sadzarek;
- wykonywanie zabiegów pielęgnacyjnych, np. przerywek w marchwi, pietruszce, burakach ćwikłowych, wzruszanie międzyrzędzi i odchwaszczanie mechaniczne lub przez stosowanie herbicydów oraz podlewanie ręczne lub za pomocą deszczowni stałych oraz przenośnych;
- dokonywanie cięcia niektórych warzyw, przede wszystkim pomidorów, kapusty brukselskiej;
- stosowanie zabiegów ochrony roślin: zaprawianie nasion, opryskiwanie roślin w okresie wegetacji preparatami do zwalczania chorób i szkodników roślin uprawnych;
- zbiór plonów ręczny lub za pomocą maszyn specjalistycznych: kopaczek, kombajnów (cebuli, kapusty);
- segregacja zebranych warzyw (sortowanie) w celu przygotowania ich do sprzedaży zgodnie z obowiązującymi normami jakościowymi w obrocie towarowym, pakowanie warzyw lub wiązanie ich w pęczki oraz załadowywanie do środków transportu;
- w przypadku braku budynków przechowalni - kopcowanie warzyw zebranych z pola jesienią;
- prowadzenie sprzedaży warzyw na miejscu lub wywożenie na wyznaczone targowiska miejskie i uczestniczenie w giełdach towarowych.



Laboratorium ECDL


Polskie Towarzystwo Informatyczne

Agencja Zatrudnienia Fundacji Fuga Mundi

Nasza działalność została nagrodzona DYPLOMAMI

Dobre Praktyki
EFS 2008

Dobre Praktyki
PFRON 2006

Polityka prywatności | Mapa serwisu

© 2008 Fundacja Fuga Mundi, wszelkie prawa zastrzeżone

Data ostatniej modyfikacji: 02.06.2020r.
Stronę odwiedzono 19283775, aktualnie przegląda ją 6 osób.
FFM Projekt współfinansowany ze środków
Państwowego Funduszu Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych
PFRON